Södertälje Konsthall

Södertälje Konsthall

Utställningar

2022

Dream One
Av Santiago Mostyn,

Dream One
Av Santiago Mostyn,

Dream One
Av Santiago Mostyn,

Dream One
Av Santiago Mostyn,

Dream One
Av Santiago Mostyn,

Dream One
Av Santiago Mostyn,

Dream One
Av Santiago Mostyn,

Utställningar

2022

Dream One
Av Santiago Mostyn,

Dune

12 November: Artist talk Santiago Mostyn + Samuel Girma + performance by Eek-A-Mouse

Samtal med Samuel Girma, Santiago Mostyn och Joanna Sandell: 13:00
Performance av Eek-a-Mouse: 14:00

Den sista dagen av Santiago Mostyns utställning på Södertälje konsthall bjuder vi in ​​dig till ett samtal med konstnären om filmen och installationen Dream One. Samtalet leds av curator, aktivist och samhällsorganisatör Samuel Girma och värd är Joanna Sandell, chef för Södertälje konsthall. Efter samtalet blir det liveframträdande av den legendariska musikern Eek-A-Mouse. Missa inte detta!
Kom tidigt för att få chansen att se utställningen innan samtalet

Santiago Mostyns skapar berättande för nya platsförståelser, både i kulturell och psykisk mening. Santiago har länge varit intresserad av samspelet mellan musik, berättelse och det förkroppsligade jaget, med verk som manifesterar sig som filmer, utställningar och curatoriella projekt. Dream One är sprunget ur ett avgörande ögonblick och bygger på många år av konstnärligt utforskande i ”unhomed geografier” över Svarta Atlanten.

Samuel Girma är en Stockholmsbaserad film- och konstcurator, samt samhällsorganisatör, aktivist och medgrundare av den antirasistiska, intersektionella och feministiska plattformen Black Queers Sweden. Född och uppvuxen i Etiopien flyttade Samuel till Sverige vid 13 års ålder, en flytt som har påverkat mycket av hans syn på Blackness och de erfarenheter som följer med migration. Mycket av Samuels verk, konst och skrifter avviker från och centrerar upplevelserna av svarta kroppar.

Eek-A-Mouse är en jamaicansk reggaemusiker. Hans omisskännliga stil som blandade sång och deejaying gjorde Eek-A-Mouse till en av de första artisterna som beskrevs som en ”singjay”. Han väckte sensation i dancehall-scenen med sin humoristiska och originella stil, och var en av de mest unika reggaetalanger som växte fram på 1980-talet.

Samtalet hålls på engelska.

Öppet: onsdag-fredag 12-18, lördag 11-15

“Du saknar läskunnighet såsom löven saknar läskunnighet – för de läser inte, de är där för att läsas; och om de läses med stor noggrannhet skapar de sin egen litteratur.”

Orden är poeten Derek Walcotts och kommer från det manuskript som är stommen till konstnären Santiago Mostyns senaste installation, skapad för Södertälje konsthall. I filmen möter en pojke Walcott och en ”douenne”, ett sagoväsen från Trinidad i barnstorlek, känd för sin förmåga att lura med sig barn djupt in i skogen.

Som konstnär är Santiago Mostyn skicklig på att ladda en berättelse med politisk sprängkraft genom ett associativt, musikaliskt berättande. Också i installationen Dream One finns en djup politisk och etisk dimension som berör frågor om rotlöshet, hem och hemlighet. Bild laddas med språk och språk laddas med bild och berättande. I Dream One blir konsthallsrummet en strand, men också en plats för lyssnande.

Citat ur Derek Walcott’s essä The Antilles: Fragments of Epic Memory, översättning Södertälje konsthall