Södertälje Konsthall

Södertälje Konsthall

Utställningar

2009

Tyrehouse
Av Charles Lugenga,

Tyrehouse
Av Charles Lugenga,

Tyrehouse
Av Charles Lugenga,

Tyrehouse
Av Charles Lugenga,

Tyrehouse
Av Charles Lugenga,

Tyrehouse
Av Charles Lugenga,

Tyrehouse
Av Charles Lugenga,

Utställningar

2009

Tyrehouse
Av Charles Lugenga,

Porträtt på en person

Ur arkivet, visades

26/11 – 28/02, 2010

Charles Lugenga, miljökonstnär från Tanzania, arbetade till och med 20 december med att strimla bildäck, fläta gummiremsor och bygga sitt hus av kasserade bildäck i olika storlekar. Han kallar sitt hus för Tyrehouse och tillsammans med personal från Luna kulturhus genomfördes bygget på kortast möjliga tid. Det är inte bara huset som byggts, även inredningen bestående av stolar och bord har byggts på plats.

The First Tyrehouse in Sweden stod öppet för besökare till och med den 28 februari 2010. Besökarna kunde provsitta fåtöljerna – dom var bekvämare än man kan tro – och kolla in Charles hus av begagnade gummidäck, byggt på plats i Konsthallen. Bygget och det färdiga huset visades även för världen via webbkamera!

Utanför Dar es Salam står hans första ”Tyrehouse”. Huset inklusive inredning och trädgårdsmäbler är även där byggt av bortkastade utslitna bildäck. I Tanzania är bortkastade bildäck något av en hälsofara.

Hans arbete med att återvinna kasserade bildäck och använda dem till husbyggnationer är inte bara helt rätt i en tid som präglas av miljötänkande utan visar även på ett mycket genomtänkt konstnärskap.

Att det dessutom går att se hans verk ur olika aspekter gör det än mer intressant. Dels har vi det rena återvinningsperspektivet. Det säger sig självt att det är bättre att återanvända de kasserade däcken istället för att låta dem ligga och skräpa utefter vägarna. Dels har vi hälsoaspekten. De enorma högar av däck som växer upp bredvid vägarna och inne i byarna är rena äggkläckningscentraler för malariabärande myggor och alla mår bra av att däckshögarna minskas, och dels har vi den rent ekonomiska fördelen med att bygga hus av däck. I ett land där fattigdomen är utbredd och inte alla har tak över huvudet så är det helt klart en fördel när man kan visa upp ett material som gör att det blir upp till tre gånger så billigt att bygga ett hus än om man gjorde det av korrugerad plåt.

I Konsthallen visas även Charles Lugengas skulpturer, till största delen skurna ur gummidäck. Med hjälp av symboliska figurgrupper beskrivs hur jordens länder söker kontroll över våra naturresurser, och hur vi har möjlighet att lyckas genom ökad kommunikation folkgrupper emellan.

Utställningen avslutades med en webbaserad välgörenhetsauktion där man kunde lämna bud på huset, möblerna och en del skulpturer i anslutning till huset.  Auktionen avslutades 28 februari. Den danska auktionsfirman Lauritz.com höll i auktionen. Budgivningen pågick mellan 25 och 28 februari från dator hemifrån eller från en budgivningsdator som stod i Konsthallen. Efter auktionen kunde c:a 13 ooo kr skickas ned till Charles Lugenga och de miljöprojekt i Tanzania han är engagerad i.