Södertälje Konsthall

Södertälje Konsthall

Utställningar

2022

Månljusfångaren
Av Lisa Jeannin,

Månljusfångaren
Av Lisa Jeannin,

Månljusfångaren
Av Lisa Jeannin,

Månljusfångaren
Av Lisa Jeannin,

Månljusfångaren
Av Lisa Jeannin,

Månljusfångaren
Av Lisa Jeannin,

Månljusfångaren
Av Lisa Jeannin,

Utställningar

2022

Månljusfångaren
Av Lisa Jeannin,

Foto/Photo: Rolf Schuurmans

Öppet: 29.1-12.3 2022, onsdag, torsdag, fredag 12-18, lördag 12-16.

I utställningen Månljusfångaren sammanfattar Lisa Jeannin tio år av alkemisk forskning. Södertälje konsthall visar flera nyproducerade verk och en teater med titeln Fosforos. Konsten är ett alibi för Lisa Jeannin att ägna sig åt alkemi.

Som en del av ett forskningssamarbete med Uppsala universitet i projektet ”The Shit Project” skapade Lisa Jeannin tillsammans med skådespelaren David Carmel verket Fosforos som uruppfördes i Gnesta september 2021. Fosfor, från grekiskans phosphorus – ljusbringare, är ett grundämne som finns i kroppen och som behövs för att ge näring åt tankar och jorden. Det upptäcktes av misstag av en alkemist på 1600-talet när han letade efter de vises sten med hjälp av urinalkemi. Vissa alkemister trodde att de vises sten skulle kunna transformera bly till guld. Andra trodde att det kunde ge evigt liv. Det fanns även alkemister som trodde att de vises sten handlade om att hitta gnistan i sig själv.

I Södertälje konsthall har vi nu byggt upp en teaterscen, där detta magiska skådespel kan beskådas vissa tider under utställningsperioden.

Ett annat av de nya konstverken i utställningen Månljusfångaren är Trädgårdsmästaren.

Trädgårdsmästaren är en liten bronsskulptur som inspirerats av barnets tidigaste teckningar, den så kallade ”huvudfotingen”. När Södertälje konsthall flyttar är tanken att Trädgårdsmästaren följer med konsthallen och blir väktaren för konsten som en fri och obunden kraft.

Månljusfångaren är ett objekt som Lisa Jeannin via sina drömmar fått ritningar till under flera år. I en av drömmarna säger mästaren från Mästarverket, i drömmen, att ett enhörningshorn med ett franskt crêpesjärn och en glaslins skall fånga månljuset, likt pannkakor. Objektet, skulpturen är en slags kanaliserande av mästarens tankar. Utmaningen är att fånga månljuset, det är lika svårt att fånga månljus som att finna de vises sten. Mästarverket presenteras i sin helhet i utställningen.

Välkommen till Södertälje konsthall!

Dagar för Fosforos:

Uppförs under vernissage: lördag 29 januari.
Samt: fredag 11 februari, lördag 12 februari och fredag 11 mars, lördag 12 mars.

Foto: Tomas Björkdal

Foto: Ronnit Hasson