Södertälje Konsthall

Södertälje Konsthall

Texter

Lokal flora: Lisa Jeannin
Av Södertälje konsthall

Lokal flora: Lisa Jeannin
Av Södertälje konsthall

Lokal flora: Lisa Jeannin
Av Södertälje konsthall

Lokal flora: Lisa Jeannin
Av Södertälje konsthall

Lokal flora: Lisa Jeannin
Av Södertälje konsthall

Lokal flora: Lisa Jeannin
Av Södertälje konsthall

Lokal flora: Lisa Jeannin
Av Södertälje konsthall

Texter

Lokal flora: Lisa Jeannin
Av Södertälje konsthall

Vad handlar din konst om?

Jag visar skulpturer som mestadels är skapade av pinnar, blommor, kottar, blad, grönsaker, ljus och frukter som jag doppar i vax och som sedan transformerats till brons. De är naturväsen skapade i samma anda som när barn bygger snögubbar. Jag tycker om att skapa snabbt och intuitivt med förgängliga material som transformeras och förevigas och då blir så tåliga att de klarar en apokalyps.

Vad betyder den lokala floran för dig?

Den lokala floran intresserar mig eftersom jag ägnar mig åt örtalkemi. Växter dyker ofta upp på platser där människor har behov av dem. Jag minns till exempel att det växte fullt med Skelört mellan kullerstenarna på ett torg i Antwerpen där många missbrukare satt eller låg utslagna. Skelört är väldigt bra vid akuta leverskador som uppkommer av långvarigt missbruk och på ett energetiskt plan stärker Skelörten den inre solen och jagkänslan som kanske fått sina törnar. Jag vet att bara genom att sitta nära läkeväxter ger de enorma effekter. Var jag än befinner mig studerar jag den lokala floran, det är en livsstil. Eftersom jag är autistisk och hela världen är full av information jag inte riktigt kan sålla bland, kan jag likna hur jag upplever att vandra runt här på jorden, vid hur de får fram information i filmen Minority Report*. Jag ser exempelvis en flugsvamp och genast dyker det upp bilder i mitt huvud av halvgenomskinliga skyltar med information på alla språk och allt jag någonsin kommit i kontakt med, runt omkring svampen. En skylt står det Bolond Gomba på, som betyder flugsvamp på ungerska, men det betyder också någon som är tokig, (på ungerska och på tjeckiska tror jag). På en annan imaginär skylt dyker det blixtsnabbt upp information och bilder om shamaner som använt flugsvamp rituellt, historier om jultomten, skyltar på latin, givetvis, Amanitas Muscaria, men även andra språk: Fly Agaric, Amanite tue-mouche med flera. Eftersom jag tar in så mycket information, särskilt i stadsmiljö, så har jag alltid fokuserat på växter då det är ett av mina specialintressen. Så ser man mig gå omkring är det mycket möjligt att jag är mitt i min encyklopedi om den lokala floran. Jag lägger nämligen ofta märke till alla växter jag möter och föredrar att fokusera på det i stället för att få depression av reklam.

Jag har även varit med om att växter jag önskat mig dykt upp rakt utanför min dörr.

*Minority Report är en amerikansk science fictionfilm från 2002 av Steven Spielberg. Den är löst baserad på Philip K Dick´s novell från 1956 ”The Minority Report”. Filmen utspelar sig i Washington, USA och året är 2054, när specialiserad polis Precrime griper kriminella med hjälp av förhandsinformation via olika medium.

Om konstnären:

Lisa Jeannin född 1972 i Uppsala, bor och arbetar i Järna och Mölnbo. Jeannin har sedan slutet på 1990-talet gjort poetiska och komplexa filmer, skulpturer och installationer, som visar ett drömskt och ofta komiskt universum. Med en djup originell fantasi och anarkistisk humor skapar Jeannin lika allvarliga som surrealistiska scenarier. I parallella fantasivärldar försöker hon komma åt de stora existentiella frågorna med hjälp av alkemi och en rad absurda och älskvärda protagonister som hennes egen sköldpadda eller en animerad lysmask med rullstol. Det är ett komplext konstnärligt universum som hon fortsätter att utvidga med en till synes outtömlig energi och entusiasm, alltid refererande till människans sökande efter mening i tillvaron. Hon är utbildad vid the Art Academy of s’Hertogen Bosch, Holland och Konsthögskolan i Malmö.