Södertälje Konsthall

Södertälje Konsthall

Offentlig konst

1957

Ungdom
Av Rolf Kjellberg,

Ungdom
Av Rolf Kjellberg,

Ungdom
Av Rolf Kjellberg,

Ungdom
Av Rolf Kjellberg,

Ungdom
Av Rolf Kjellberg,

Ungdom
Av Rolf Kjellberg,

Ungdom
Av Rolf Kjellberg,

Offentlig konst

1957

Ungdom
Av Rolf Kjellberg,

Bild: Ungdom av Rolf Kjellberg. Foto: Johan Fowelin.
Skulpturen Ungdom

ROLF (GABRIEL) KJELLBERG (1901-1989) föddes i Nynäshamn och har tagit studentexamen i Södertälje. Han började sin utbildning genom att gå på Konstfack och därefter utbilda sig i Köpenhamn 1923. Rolf Kjellberg har studerat för John Lundqvist och vid Grande Chaumiere i Paris 1925-1927. Därefter företog Rolf Kjellberg studieresor i Österrike och Tjeckoslovakien och öppnade ateljé i Paris 1932. Efter andra världskriget fortsatte konststudierna i Italien. Han arbetade i sträng naturalistisk form och har utfört ett antal offentliga arbeten bl.a. i Örebro, Jönköping och här i Södertälje. Vid huvudentrén till Campus Telge, f.d. Mariekällskolan, finns en relief i Ekebergsmarmor av Kjellberg som fångar lite av Södertäljes historia. Vid Rolf Kjellbergs frånfälle diskuterades ett eventuellt museum med hans kvarvarande verk men hela idén rann ut i sanden.

”Ungdom” är en av de tre skulpturer som avtäcktes i Södertälje 1957. Det hade då gått 50 år sedan ”Gossen med snäckan” eller som den populärt kallas ”Gustavfssons pojke” placerades på Saltsjötorget.

 

En flicka och pojke sitter mitt emot varandra i en stram, lite scoutaktig hållning. Skulpturen är placerad på en granitsockel och stod till en början i det som 1957 var ett stenparti med mycket växter. Efter omläggningen av Stadsparken 1960 finns skulpturen visserligen på samma plats men omgiven av mur med sittbänkar och utgjorde då slutpunkten av en blomstergata med 500 kvadratmeter sommarblommor. Tack vare medel ur den Lindskogska donationen och andra medel blev det möjligt att inköpa skulpturen ”Ungdom”. Kulturnämndens ordförande Robert Anberg sade vid invigningen 1957: ”Efter förmiddagens tunga regndis kändes det befriande skönt när solen bröt igenom höstlövsprakten. Detta vårt senaste förvärv är skapat av en av vår stads egna söner. Konstnären har i sitt verk betonat framtiden och en önskan att de unga skall gå en ljusare och bekymmers lösare framtid till mötes”.

Text ur boken Skulptur i Södertälje av Göran Gelotte och Jan Lindqvist

Bild: Skulpturen ”Ungdom” Stadsparken Södertälje.