Södertälje Konsthall

Södertälje Konsthall

Utställningar

2011

The Family
Av Stefan Bladh,

The Family
Av Stefan Bladh,

The Family
Av Stefan Bladh,

The Family
Av Stefan Bladh,

The Family
Av Stefan Bladh,

The Family
Av Stefan Bladh,

The Family
Av Stefan Bladh,

Utställningar

2011

The Family
Av Stefan Bladh,

Fotografi Stefan Bladh

Ur arkivet, visades

28/04 – 04/06, 2011

”The Family” är ett fotografiskt projekt om en turkisk nomadfamilj: familjen Kaplan. Hüseyin, Ayse och deras tio barn är på en ständig resa i Anatolien. Under sju års tid har Stefan Bladh besökt dem på olika platser runt om i landet flera gånger varje år. Tack vare en gammal mobiltelefon har han lyckats lokalisera dem. Periodvis har Stefan Bladh levt tillsammans med familjen och till viss del blivit en del av den. Deras tillfälliga hem är under motorvägsbroar, i gamla övergivna hus och små kalla rum i kåkstäder. Livet präglas av en ständig kamp för överlevnad, påtaglig fattigdom och utanförskap.

Stefan Bladh vill i sina bilder berätta om situationen för fattiga människor i Turkiet, men framförallt också om familjens starka gemenskap och förhållningssätt till livet och hur viktigt det är att tro på något större.

Bilderna har en dokumentär karaktär och är fotograferade både i svartvitt och i färg.

”The Family” finns även i bokform med förord av Anders Petersen och utkom 2010.

 

Utkast ur boken:

Istanbul, 15 september 2002. Det är första natten jag sover hemma hos familjen Kaplan. Vi ligger likt ett radband, skavfötters bredvid varandra. Jag, längst ut bredvid storebrodern Ali, 20. På andra sidan ligger pappa Hüseyin, 40, och snarkar. Småbarnen är inbäddade i mitten. Ovanför oss dånar trafiken, det är sensommar och rått i luften. Jag drar filten jag stulit med mig från hotellet över näsan men kylan och den fräna lukten av sopor, urin och matos tränger sig igenom. Och bakom den, lukten av motorväg; avgaser, asfalt, bränt gummi.

Vi ligger på betongfundamentet under viadukten, på upphittade mattor och filtar. Det är kolsvart ute. Jag ligger vaken och lyssnar på vildhundarna som gläfsande jagar råttor bland soporna, människor som smyger förbi i gruset.

Projektet är genomfört med hjälp av Konstnärsnämnden. Utskrifterna är sponsrade av Epson och utskrivna på Epson Traditional Photo Paper