Södertälje Konsthall

Södertälje Konsthall

Utställningar

2014

Contemporary Art from Japan part II
Grupputställning

Contemporary Art from Japan part II
Grupputställning

Contemporary Art from Japan part II
Grupputställning

Contemporary Art from Japan part II
Grupputställning

Contemporary Art from Japan part II
Grupputställning

Contemporary Art from Japan part II
Grupputställning

Contemporary Art from Japan part II
Grupputställning

Utställningar

2014

Contemporary Art from Japan part II
Grupputställning

Bild: Contemporary Art from Japan II.
Logga

Ur arkivet, visades

06/09 – 19/10, 2014

CONTEMPORARY ART FROM JAPAN är sedan 2008 ett pågående utbyte av samtidskonst mellan Södertälje konstnärskrets och den Japanska konstnärsföreningen EAJAS (Emerging Art from Japan and around Scandinavia). Fr om detta år utökades utställningen till Galleri kretsen och Saltskog gård i Södertälje.

Södertälje konsthall 6 september -19 oktober
Galleri Kretsen 6 september-19 oktober
Saltskog Gård 6-24 september

DET KÄNNS FANTASTISKT ATT återigen få visa japansk samtidskonst i Södertälje konsthall. Contemporary Art from Japan part 2, ingår i ett utbyte mellan Södertälje Konstnärskrets och den japanska konstnärsföreningen EAJAS (Emerging Art from Japan and Around Scandina­via). En organisation med intresse i att bygga och knyta konstnärliga kontakter i Skandinavien. Gruppen har tidigare verkat under namnet SJP. Under tio års tid ställde de ut på olika platser i Japan och bjöd in svenska konstnärskollegor. Nu är det andra gången som de japanska konstnärerna i EAJAS får en möjlighet att visa sin konst i Sverige. Bosatta i en annan världsdel, över 800 mil bort – fågelvägen – med 7 timmars tidsförskjutning har 16 av de 23 utställarna bestämt sig för att komma hit. Med hjälp av våra sponsorer har vi getts möjlighet att bjuda konstnärerna på lite extra förnöjelse under deras vistelse här. Detta är ett unikt tillfälle att se japansk samtidskonst och bilda sig en uppfattning om trender och tendenser, kulturella rötter och eventuella egenheter. Avsikten är att ge en representativ bild av den japanska samtidskonsten. I utställningen presenteras konstverk i stort format och i tekniker som måleri, grafik, textil, installationer, video. Ett par av konstnärerna lägger fokus på teman som jordbävningen och tsunamin i Fukushima 2011. Den här gången har vi utökat utställningslokalerna till Galleri Kretsen och Saltskog Gård. Där visar EAJAS’ styrelsemedlemmar sina verk. Vi vill särskilt rikta ett stort tack till Toshiko Watanabe, vår kontakt i Japan, till Åsa Arvidsson, fd pressråd vid Svenska Ambassaden i Tokyo, och till medlemmarna i Södertälje Konstnärskrets för deras stora engagemang i utställningsprojektet sedan starten 2008.

Här är Göran Petterssons berättelse om hur det hela startade:
SÖNDAGEN DEN 25 MAJ 2008 var en varm och solig dag. Jag hade tiggt till mig några av Hanna Litens debut-CD:n. Snart satt jag på en buss genom det vackra sörmländska landskapet på väg till Trosa. Där, hemma hos Kerstin Svanberg, var japanska konstnärer på besök. Hon hade dessutom bjudit in några svenska konstnärer och Åsa Arvidsson från Svenska ambassaden i Japan. Meningen var att diskutera hur man skulle kunna få igång ett konst­närligt utbyte mellan våra två länder. Vi åt gott, samtalade och utbytte gåvor (några cd­skivor bytte land). Olika framtidsplaner dryftades. Kanske utställning i Konstnärshuset i Stockholm eller varför inte Södertälje konsthall. Det var viktigt att få till stånd en utställning med japansk konst i Sverige rätt snart. Min roll blev att försöka få Södertälje konsthall intresserad. Dåvarande kulturhuschef var Daniel Wetterskog och han var positiv. Två år senare, 2010 startade projektet med en stor japansk utställning, Contemporary art from Japan, i Södertälje konsthall. Utbytet var tänkt vara i biennalform. Under hösten 2012 ställde fjorton konstnärer från Södertälje Konstnärskrets ut i Japan; Contemporary art from Sweden i Yokohama Red Brick Warehouse och på Svenska Ambassaden i Tokyo. Åtta av konstnärerna reste med till Japan och mottogs med stor värme och gästfrihet. De visades runt i ett land där historien och framtiden fruktbart vävs ihop i nutiden. Nu 2014 är det dags att återgälda den gästfriheten och vi välkomnar våra japanska gäster. Tre utställnings­lokaler i Södertälje fylls med Japansk konst; Contemporary Art from Japan part Il och Eleven invited Japanese Artists. Inte illa! Tack till alla som gjort det möjlig och fortsättning följer 2016.
Text: Göran Pettersson.

Medverkande:

Shigeru ldei, Aki lnomata, Yasushi Kanno, Seikou Kawachi, Nao Kimura, Hanako Kobayashi, Sonoko Mitsui, Kyoko Nakahara, Kei Nakamura, Kaori Sugai, Michihide Touda, Taeko Ukon, Toshiko Watanabe, Yuki Yanada, Nana Yorifuji